Categories
Billar Esdeveniments

JAUME CARRERAS – Un enamorat del billar

El billar, un joc exigent i apassionant que esdevé art quan el practiquen persones com el Jaume Carreras.

Avui vull retre un homenatge particular a un molt bon amic, gran jugador de billar i una  persona magnífica, el Jaume Carreras.

Fa pocs dies, vaig tenir la sort de compartir amb la família, companys del billar i amics del Jaume la celebració del seu norantè aniversari. Podeu pensar, en llegir-ho, que arribar a aquesta edat ja comença a ser més usual, però el Jaume Carreras, a més de estar en plena forma, és jugador de billar actiu i transmissor com a “youtuber” dels seus coneixements, que són increïbles.

He confirmat amb la Federació Catalana de Billar que és el jugador de més edat que actualment està participant en competicions oficials, i aquest detall, per sí sol, ja el fa digne de tota la meva admiració.

Vaig conèixer el Jaume Carreras a finals dels vuitanta, quan jo vaig entrar com a sòcia del Club Billar Barcelona. Ell em va rebre amb franca cordialitat i l’afecte mutu s’ha mantingut tots aquests anys.

La meva afició per la fotografia, traslladada de bon començament, al billar, em va portar a immortalitzar, si es pot dir així, tota classe d’actes celebrats al Club, com ara els sopars de lliurament de premis. Aquí teniu dues de les primeres fotografies que li vaig fer, el 1992. A l’esquerra va ser durant la celebració del torneig “el bruixot”, una modalitat festiva molt divertida, la de la dreta  acompanyat d’un altre bon amic, que ja no és amb nosaltres, el Ramon Maria Millet.

Al llarg de la seva vida billarística, en la qual ha practicat les modalitats d’artístic, o fantasia com es deia anys enrere, i la de tres bandes, el Jaume ha tingut l’oportunitat de competir amb els millors jugadors del moment. Jo li vaig fer una fotografia el 1993, durant l’Open Ciutat de Barcelona, en la partida que jugava amb José Carrillo, un altre dels mestres del billar a qui vaig tenir el plaer de tractar i que, com ell, havia practicat ambdues modalitats.

De l’any 1995, d’una reunió-sopar d’aquests informals, va quedar aquesta imatge, en la qual el Jaume apareix al costat d’alguns companys de billar artístic, a l’entorn de l’àrbitre internacional Miquel Roig, una de les persones d’aquella època que més informació tenia sobre billar, tant en escrits, com en fitxes de jugadors i també en imatges.

Jo m’atreviria a dir que el Jaume Carreras és un dels grans apassionats del billar que he tingut la sort de conèixer. Tant o més que el meu marit, el Xavier Minguell, amb qui podeu veure en la fotografia següent (2013), a casa del Jaume discutint, deliberant o entrenant una determinada posició.

Els rellotges s’aturen quan s’engresquen a parlar d’efectes, de materials, de resultats i de possibilitats. I el “millor” de tot, és que encomanen la seva passió als que els contemplen en plena acció.

Ja us podeu imaginar que en els anys de coneixença he pres un bon nombre de fotografies del Jaume, que no posaré aquí perquè seria interminable, de la mateixa manera que no detallaré aquí el seu recorregut billarístic perquè hi ha fons més acreditades que jo per fer-ho. Com ja he comentat de bon començament, això és un homenatge personal. Una fotografia, però, sí que vull incloure. És la que ens vam fer precisament el dia de la celebració del seu aniversari, on apareixem el Xavier Minguell, el Jaume Carreras i jo.

Tot això en el pla particular, és clar, perquè amb motiu del seu aniversari es va publicar un article de Carlos Cols, al Periódico de l’Eixample, prou exhaustiu, que podeu llegir en aquest enllaç

I per descomptat, us recomano, si us agrada el billar o us agradaria saber-ne més, que feu un cop d’ull al canal de Youtube del Jaume, el podreu veure en acció i amb més empenta que mai.

Jaume Carreras, un mestre del billar i un gran amic. Per molts anys!

Per Àngels Blasco Ros

Escric, faig fotografies de tot allò que m'interessa, em fascina l'art, des del prehistòric fins al post posmodern (si és que existeix) i tracto de gaudir al màxim de tot. Encara que em preocupa, i molt, el caire d'algunes actituds i l'acceptació de radicalitats que em sorprèn observar a l'actualitat. Tots som iguals i alhora diferents, no és aquesta la bellesa?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s