Categories
Artistes Exposició Fotografies

GRAFITTIES: art, comunicació. vindicació o instrument temporal.

L’art al carrer, caminem amb els ulls ben oberts. Graffities que captiven, ens provoquen i ens engresquen.

Murals, street art, art al carrer, graffities, se’ls pot anomenar de moltes maneres però, en tot cas, és una forma d’art esdevingut una via de comunicació contundent i colpidora que sovint va més enllà del simple missatge telegràfic d’una paraula, d’una imatge senzilla o de la firma de l’autor florejada de colors i formes, com era usual en els inicis del fenomen.

És cert que, actualment, aquesta forma d’expressió té un bon grapat de seguidors, tant pel que fa a la creació com a la contemplació, entre els quals m’incloc, però també ha suscitat rebuig social respecte a la invasió de murs, parets o edificis històrics o artístics. En aquest aspecte comparteixo la inquietud del respecte de l’art per l’art, i m’agradaria pensar que es pot arribar a un enteniment perquè  estic convençuda que ambdós tenen cabuda en la nostra societat.

Dic això, atès que fa anys que em fixo i recullo imatges repartides per tot el territori, perquè vagis on vagis, per petit que sigui l’indret, és gairebé impossible no trobar-te algun mural, ja sigui en la mateixa estació del tren, si en té, darrera l’església, o en els encontorns on hi ha magatzems, indústries o locals en construcció o abandonats que constitueixen un bon espai per als nous artistes.

Em refereixo, en principi, a Barcelona, per on acostumo a passejar, recorrent barris i descobrint el que amaga cadascun de vell i de nou.  Estaria hores parlant de tot el que he trobat, però prefereixo donar-vos un tast i convidar-vos a sortir al carrer per gaudir de l’art lliure, així que em limitaré a mostrar-vos alguns dels grafitties que he fotografiat els darrers mesos, que podeu veure en les fotografies següents:

El de dalt és una paret presa de nit, a la festa de la Llum del Poblenou, una representació on predomina l’escrit, però amb una acurada grafia. L’altre està fotografiat al metro de Barcelona que, cal assenyalar, és una font molt interessant de murals, alguns de gran qualitat, tot i que aquest no és de bon tros dels millors que he vist, però és dels més abundants.

En la imatge següent, veureu diferents pintades de carrer:

La primera és de camí al Poble Nou, un barri convertit gairebé en una galeria d’art al carrer, on s’hi poden trobar murals d’una gran qualitat al costat de senzilles pintades, purament testimonials.

La segona, com us comentava abans, està realitzada  en la porta d’un edifici d’un cert interès arquitectònic, tot i que sembla mal conservat. Potser no caldria, tenint en compte que hi ha prou espai  a la ciutat per servir-se’n a pleret.

La tercera, una atractiva i elaborada pintada, és en un edifici en construcció del carrer Marina. Un mural efímer que, de ben segur, desapareixerà en acabar l’obra.

A continuació us mostro el fragment d’un mural realitzat a l’entrada de la biblioteca Mercè Rodoreda, que em va cridar l’atenció perquè entenc que hi han participat moltes persones, en la seva elaboració.

Em vaig entretenir a desxifrar els missatges i les simbologies d’alguns signes, encara que em van quedar molts dubtes.

En la següent imatge la creativitat és extrema i la realització molt acurada.

La primera pintada es troba en una paret del carrer Lleida, molt a prop del Caixa Forum, una petita història continguda en unes imatges suggeridores. Hi ha un canvi de matisos i paleta en els murals dels darrers temps, potser més a la cerca de l’harmonia i la creació que no la crida simplificada que empra colors estridents per atraure l’atenció sense massa exigència il·lustrativa.

La segona, la vaig descobrir en un carrer de Gràcia, amagada en una entrada a l’edifici. JOEL ARROYO ART signa uns murals expressius, acolorits i captivadors davant dels quals resulta difícil no aturar-se. Sembla sentir una predilecció per la figura humana, particularment la femenina, com podeu veure a l’enllaç, a la qual confereix uns trets dels anys cinquanta, plens de misteri i seducció.

M’ha sorprès, haig de dir que gratament, la quantitat de material que hi ha a les xarxes sobre el tema. Alguns enllaços emulen la guia per visitar el modernisme i s’afanyen a assenyalar algunes rutes grafiteres per la ciutat. Comproveu-ho:

Ruta para instagramers

https://www.guiarepsol.com/es/viajar/vamos-de-excursion/ruta-de-grafiti-en-barcelona/

El giroscopia viajero

El giroscopio viajero – Ruta de los grafitis del Poble Nou, Barcelona

Metropoli

https://www.metropoliabierta.com/vivir-en-barcelona/cultura/la-ruta-de-los-graffitis-de-barcelona_714_102.html

Street Art Barcelona

Street Art Barcelona

Mochileros de viaje

Ruta del graffiti i Street Art por Poblenou y Sagrera

BCN confidential

Ara sortim de Barcelona. Fa uns mesos, i mercès a una amiga excursionista que recorre les terres catalanes, fins els racons més recòndits, vaig descobrir amb gran plaer la tasca modernitzadora que estan realitzant  al poble de Penelles on, segons diuen alguns articulistes, hi ha més murals que cases. A mi, particularment, em sembla una gran iniciativa.

El fet és que, no tan sols decoren els murs grisos i impersonals de les cases, sinó que l’èxit de l’obra ha esperonat la convocatòria d’un certamen muralista: el GAR GAR Festival de Murals i d’Art Rural.

Trobo que és una fórmula creativa i engrescadora per mantenir viu el poble i cercar nous camins per a la reconstrucció i revitalització de Penelles. Us recomano de consultar les dates de celebració d’aquest singular acte a l’enllaç anterior.

Potser penseu que em deixo un dels principals artistes de l’street art, però he decidit que avui no parlaré d’en Bansky.

Com faig en els meus articles, incloc tot seguit, un bon nombre d’enllaços relatius als murals/graffities/art al carrer, com vulgueu dir-li, però que sovint s’agraeix que decorin els murs d’alguns indrets inhòspits i a vegades abandonats de ciutats i pobles.

Liga Nacional de Graffiti

https://liganacionaldegraffiti.com/

digerible.com  – arte urbano

https://digerible.com/arte-urbano/digerible/

Burgos conecta

https://www.burgosconecta.es/graffities

Meraviglia

Ruta por los graffiti de Astorga

Street Art London

https://streetartlondon.co.uk/

Dutch girl in London

#ExploreParis

https://exploreparis.com/fr/29-street-art

street art NYC

https://streetartnyc.org/

Street art bio – Bansky

https://www.streetartbio.com/artists/banksy/

Article sobre l’antiga Roma – art mural al carrer Widewalls

https://www.widewalls.ch/magazine/roman-graffiti

També us suggereixo una visita a aquests vídeos sobre l’art al carrer:

Beyond the wall (documental sobre graffitis)

Las calles hablan (documental)

Wall writers

El fenomen ha trobat ressò en el cinema, i he localitzat aquestes pel·lícules, força interessants, que tenen com a argument o temàtica el món dels graffiters:

AEROSOL

Guerra de estilos

Whole traint

Fins aviat!

Per Àngels Blasco Ros

Escric, faig fotografies de tot allò que m'interessa, em fascina l'art, des del prehistòric fins al post posmodern (si és que existeix) i tracto de gaudir al màxim de tot. Encara que em preocupa, i molt, el caire d'algunes actituds i l'acceptació de radicalitats que em sorprèn observar a l'actualitat. Tots som iguals i alhora diferents, no és aquesta la bellesa?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s